Hvilken kaffe byder du dine overspringshandlinger?
27.07.2017: 
 
Kender du det? Sker det også for dig, at du har besluttet dig for at gøre noget, som du måske oven i købet har udsat lidt for længe - og så kommer der liiige noget i vejen, så du desværre ikke kom i mål? Heller ikke i dag…
 
På mit køleskab står der, at de kvinder som har rene hjem, ikke har udgivet bøger! Jeg kan godt være ærlig og sige, at jeg selv har klippet det lille citat ud og hængt det op på mit køleskab. Og det er desværre sådan det er, for hver gang jeg har bestemt mig for at støvsuge, så er jeg på mystisk vis endt med at have skrevet 1500 ord på min historie i stedet for.

Hvis det er sådan det står til hos dig, - at kreativitet er den handling du springer TIL, hvis du altså sniger dig til at ’nørkle’ eller ’pusle’ med noget kreativt midt i hverdagens travlhed, så kan jeg da godt råde dig til at blive ved og lade det brede sig! Og hvis det kreative er din pause fra problemer og forpligtelser, så gætter jeg på, at det er noget som giver dig masser af tiltrængt energi.

Men det kan også være situationen hos dig er, at du har en drøm om at leve af din kreativitet, men at du lidt for ofte 'kommer til' at springe FRA denne plan? Du har måske tænkt dig at komponere en lille symfoni for strygere, og pludselig går du rundt og trækker brændenælder op og klipper hæk!

Det er bedst at have en plan og holde sig til den! Det er ikke særlig heldigt, hvis det ligefrem er et mønster, at du bryder dine aftaler med dig selv. Derfor er det selvfølgelig ikke sådan, at jeg, når mit hoved siger, jeg skal springe over, straks spørger: Hvor højt?

Men jeg går heller ikke i panik, når jeg opdager hvad jeg har gang i. Når og hvis overspringshandlingen kommer på uanmeldt besøg, så starter jeg med at se på selve den aktivitet, som jeg er sprunget til. Hvad er det jeg har gang i og hvorfor? Hvad giver det mig? Hvilke gode og brugbare elementer gemmer der sig her? Og jeg bruger situationen til at undersøge, hvor mit projekt har svagheder og hvad det er, jeg prøver at undgå.

Jeg har taget konsekvensen af mine overspringshandlinger. Det kreative, som alligevel masede sig på hele tiden, fik lov til at komme indenfor. Jeg er selvfølgelig nødt til at tage mig af ’bunkerne’. Så de ikke får lov til at vokse til et omfang… som ender med at suge al energi ud af kroppen på mig. Men i tilfældet med det kreative kontra det huslige, har jeg indset, at det ikke kan lade sig gøre at få begge dele; det perfekte hjem og det niveau af kreativitet som jeg ønsker. I hvert fald ikke, hvis det ’perfekte’ skal defineres af andre end mig selv. Så jeg planlægger og afstemmer, så mit hjem i det mindste lever op til mine egne forventninger. Og når det huslige står på dagsordenen, har jeg accepteret, at jeg har brug for pauser, så dem har jeg lagt ind på forhånd. Pauser, hvor jeg lægger en enkelt brik i min histories puslespil, klipper en kollage eller noget andet, som giver glæde, men som måske ikke kræver fuld fordybelse.

Lige så vigtige er pauserne fra det kreative arbejde. Pauserne giver liv til selve den kreative proces, fordi jeg her slapper af og lader underbevidstheden komme til. Men de ’luftlommer’ er der meget mere at sige om, så dem vil jeg give lidt mere opmærksomhed en anden dag…

 
Læs på denne del af bloggen:

 

27.07.2017: Hvilken kaffe byder du dine overspringshandlinger?