Sig mig, har du værktøjet i orden?
13.08.17:
 
Så er det skoletid igen. Der er fokus på indkøb af nye tasker og penalhuse. Og det er faktisk et meget vigtigt frynsegode, synes jeg. Altså penalhuset. For, lad mig sige det som det er; jeg er vild med al slags skrivegrej. Så for mig er det den vigtigste værktøjskasse, selv om jeg da har flere. En til hver kreativ side af mig. Men især med penalhuset kan jeg bruge lang tid på at fylde op, rydde op og sortere. Jeg håber du har det lige sådan med din værktøjskasse…?
 
”Sig mig, har du værktøjet i orden? Jeg mener; kan du udrette noget stort?” Sådan nogenlunde lyder TV2's 'Tidens kvinder'. Der er nok noget underliggende, underforstået, men lad mig alligevel tage spørgsmålet helt bogstaveligt.

Kan man nødvendigvis udrette noget stort, hvis værktøjet er i orden? Nej, der skal naturligvis også færdigheder og sjæl til. Men det er vanskeligt at udrette hverken småt eller stort uden godt værktøj. Uden i hvert fald et minimum af gode redskaber. I de fleste tilfælde kræves der såmænd bare den helt basale blyant og en skriveblok. Men når du har gjort dig de første erfaringer, taget dine første skridt, bliver det ikke uvæsentligt, hvilke kriterier du stiller op, når du vælger værktøj. Og hvordan du behandler det, du har.
 
Det handler først og fremmest om, at dit værktøj er din fødselshjælper. Det er en portal for det kreative univers, som florerer inde i dit hoved. Du har brug for redskaber for at kunne transskribere det flygtige til fast form. Med værktøj kan du formgive, skulpturere, komponere dine tanker og følelser om til det håndgribelige, som du kan træde tilbage og forholde dig til, eller som du kan dele med andre.

Derfor skal dit værktøj være af god kvalitet. Skal der kvalitet ud, må der først kvalitet ind! Og du skal ikke alene tænke kvalitet, men også anvendelighed. Det rigtige og det stabile værktøj giver dig en stabil arbejdsgang. Det lader dig glemme selve redskabet og tillader dig at flyde ind i skabelsen. Du kan selvfølgelig nogle gange gå galt i byen, fordi du ikke på forhånd ved, hvad du vil opnå, men det er jo en del af processen og en fantastisk begrundelse for, at du må have mere værktøj!
 
Fordi det er så vigtigt for dig, og fordi du har investeret i noget af ordentlig kvalitet, skal du værne om det! Du skal vælge det med omhu, men du skal også passe godt på det. Den dygtige håndværker tørrer sit værktøj af og lægger det på sin plads, når en opgave er løst. Sådan kan han havde det samme, solide værktøj i årevis. Og sådan kan han være klar til at rykke ud, næste gang en idé eller en opgave dukker op. Det er altså smart både ud fra en økonomisk og en tidsmæssig synsvinkel, at der er orden i kassen. Men det er også med til at sikre flow. Det er afgørende for, at du kan trække det lange, dybe åndedrag, mens din idé former sig på præcis den måde du ønsker det, at du ikke bliver afledt eller vildledt af at skulle lede... Gad vide hvor mange idéer der er gået tabt, fordi en blyant har været af dårlig kvalitet, er knækket og har brudt en tankestrøm? Gad vide hvor mange projekter, der er blevet opgivet på halvvejen, fordi den mest egnede pensel ikke har været renset og klar…? Eller linealen har været væk…?

Nye blyanter er nye forhåbninger. Og jeg spidser med stor iver og indre glæde mine blyanter - og ser i virkeligheden mine kommende historier i den skarpe ende. Mit penalhus er klar. Med viskelæder, gode kuglepenne og ekstra stifter. Jeg er klar.
 
Har du styr på din værktøjskasse?
 
Læs på denne del af bloggen:
 
13.08.17: Sig mig,
har du værktøjet i orden?
 
 

Vend tilbage og læs andre posts på den KREATIVE BLOG!